Ambassadörer

ravelli

Tomas Ravelli
Fotbollsspelare och entreprenör

Thomas Ravelli – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Jag har fått berättat för mig historien om Jonte och jag kan bara tänka mig vilken oerhört tuff period i livet som det har varit, och fortfarande är för familjen. När det handlar om situationer som uppstår där barn och ungdomar mår dåligt känns det alltid lite extra i hjärtat. För en stiftelse som Jontefonden känner jag väldigt starkt att det är viktigt att hjälpa till på de sätt jag kan.

–Jag skulle också vilja lyfta fram att det är viktigt att anmäla sig till Donationsregistret för att informera om att man vill donera sina organ.

CeciliaHertz

Cecilia Hertz
Rymddesigner, VD och grundare av Umbilical Design.

Cecilia Hertz – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

–När jag förstod vad Jontefonden vill åstadkomma för barn som väntar på nya organ, och deras syskon, insåg jag snabbt att det finns ett hål som Jontefonden täcker upp.
Stiftelsen fyller ett stort syfte och det är precis som de säger, de sätter guldkant på en vardag som annars är tuff för många familjer. Det är väldigt fint att se.

–Det är inte alla barn som har den support av vänner och familj som Jonte hade under sin sjukdomsperiod. Den glädje, värme och omfamning som Jonte fick kan Jontefonden se till att även andra barn och ungdomar får ta del av i sina svåra situationer.

FredrikEriksson

Fredrik Eriksson
Kock och krögare Långbro Värdshus och Restaurang Asplund

Fredrik Eriksson – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Jag har följt resan med Jonte i flera år. När jag läser och hör om Jontefonden känner jag genast en stark relation till ämnet. För alla vuxna människor, och särskilt föräldrar med barn, är det bra att lära sig mer om processen kring organdonation ifall det skulle hända en själv – och särskilt innan det händer en själv.

–Att vara en familj med ett barn som behöver ett nytt organ är en tidskrävande process för hela familjen. Det drabbar ens privatliv på många sätt, både ekonomiskt och socialt. Då är det viktigt att ge både föräldrar och barn det stöd de behöver. För Jontefonden är syskonrelationen viktig att framhäva och vårda vilket är skönt att se.

–Jag skulle vilja uppmana fler människor att skriva på Donationsregistret. Det är en enkel handling som kan betyda väldigt mycket för någon i framtiden. Våga skriv på Donationsregistret och våga donera om det väl skulle komma till kritan.

ChristianOlsson

Christian Olsson
Friidrottare

Christian Olsson – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Tack vare min bakgrund inom idrotten så har jag möjligheten att påverka och det gör jag gärna när jag brinner för något. Historien om Jonte berörde mig djupt och det känns som en självklarhet att hjälpa till.

– Jag vill framför allt uppmärksamma att människor ska registrera sig för organdonation. I många fall kan det vara så att människor faktiskt vill donera, men när det väl kommer till kritan har de inte skrivit på några papper. Det är en enkel sak att glömma bort men som kan göra stor skillnad när det väl gäller.

– Det är inte roligt att fundera över sin egen dödlighet och organdonation, men det är viktigt. Framför allt när det kommer till barn.

mojje

Morgan Milacki
Artist

Morgan Milacki – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Jag känner Jontes familj sedan länge. En gång i tiden var Jonte ett litet fan till mig och kom och tittade på våra spelningar. Jag lärde känna Jonte väldigt väl genom åren och känner väldigt djupt för hans historia och det familjen har gått igenom.

– När ett barn i en familj blir sjuk berörs även syskonen av situationen och det tycker jag att Jontefonden uppmärksammar på ett väldigt fint sätt.

– Genom att stödja Jontefonden uppmärksammar man samtidigt organdonation i sin helhet och hur svårt det är att få fram organ när det verkligen behövs. På så sätt kan vi göra fler medvetna kring hur viktigt det är att skriva på papper för att donera sina organ.

ReneeNyberg

Renée Nyberg
Programledare

Renée Nyberg – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Tommy och hans vän Fredrik var med i vårt program Bytt är bytt. När de kom dit och beskrev hur det var för Jonathan, då är det klart att man blir omedelbart berörd av deras historia. Tommy frågade oss på plats, både mig och Karin, om vi ville vara ambassadörer och det var helt självklart!

– Jag har gjort många program genom åren med många gripande historier och livsöden och några av de där historierna har stannat kvar hos mig. Historier om just organdonation är ett sådant ämne som fastnat. Framför allt att människor vet så lite om hur organdonation egentligen fungerar. Att man måste anmäla sig om man vill donera sina organ.

– Jag kan inte föreställa mig något svårare och jobbigare än att leva i en situation där man har ett barn som behöver ett nytt organ. Att leva med väntan och samtidigt leva med hoppet, och förtvivlan i den här väntan som kanske inte leder någonstans.

– Jag tycker det Tommy och Gunilla gör är helt fantastiskt. Dels att de samlar in medel för att kunna göra konkreta saker för barn i väntan på organ, men också att Gunilla träffar drabbade familjer bara för att få någon att prata med som vet hur det känns. Man kan inte bli annat än både imponerad och berörd, men också känna en tacksamhet över att det finns sådana människor. De är eldsjälar på gräsrotsnivå.

– Små organisationer som ofta kämpar i det tysta och försöker att sprida sitt budskap på olika sätt, de förtjänar all uppmärksamhet de kan få. Om jag kan vara med och bidra till det så är jag självklart det.

Babben

Babben Larsson
Komiker och artist

Babben – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

–Eftersom jag har arbetat tillsammans med Jontes pappa Tommy Ivarsson vet jag vilken kamp det varit för familjen sedan Jonte först blev sjuk för många år sedan. Man blir väldigt personligt engagerad när man känner någon som drabbas.

–Här går också många tankar till de syskon i drabbade familjer som ofta får ”stå tillbaka” när man mister en i familjemedlem. Min hjärtefråga är därför hur Jontefonden arbetar med syskonperspektivet och ser till att syskonen uppmärksammas. Det är viktigt att sätta fokus på hur syskon tänker och mår i dessa svåra situationer.

–Jontefondens medverkan i olika mediesammanhang, nu senast när Tommy var med i antikprogrammet Bytt är bytt väcktes ett starkt engagemang bland tittarna, och en stor vilja för Jontes eftermäle lever vidare i den här fonden.

11220868_805325069613248_2469990146538938047_n

Susanne Liljenberg
Serieentreprenör och föreläsare

Susanne Liljenberg – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Det ligger väldigt varmt om hjärtat att vara ambassadör för Jontefonden och jag tycker det är väldigt viktigt att vara en budbärare åt deras budskap. Hela arbetet med och inom Jontefonden från start till hur det blivit idag känns jätteviktigt att få vara med i, och det gör verkligen skillnad.

– Alla vi ambassadörer är som en slags missionärer och budbärare åt Jontefondens viktiga budskap där jag tycker det är viktigt att förbättra folks kunskaper inom donationsområdet. Det räcker att prata om det för att upptäcka hur mycket okunskap det finns där idag.

– I mina föredragshållanden träffar jag mycket människor, och oftast kommer jag på ett naturligt sätt in på ämnet och börjar berätta om Jontefonden.

Pebben

Per-Johan ”Pebben” Axelsson
Ishockeyspelare

Per-Johan ”Pebben” Axelsson – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Jag har precis som många andra Kungälvsbor kunnat följa hela processen med familjens kamp från det att Jonte först blev sjuk till dess att han avled. En process där jag lärde känna familjen och kunde se vilket fantastiskt arbete de har gjort och nu har tagit vidare in i Jontefonden.

– Det är utan tvekan som jag kommer fortsätta att vara ambassadör för Jontefonden och kämpa för att folk verkligen tar ställning i organdonationsfrågan och väljer att bli donatorer. Här finns ett stort arbete att göra där jag som ambassadör vill hjälpa till att sprida budskapet i Jontefondens anda, det kan rädda många liv.

karin-laserow

Karin Laserow
Antikexpert och TV-personlighet

Karin Laserow – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Jag kom i kontakt med Jontefonden genom programmet Bytt är Bytt. Tommy medverkade tillsammans med sin vän Fredrik och berättade att det var Jontes favoritprogram. Det är en känsligmässig historia och något som ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag är utbildad barnsjuksköterska med barn och ungdom som specialitet.

– För mig är det en självklarhet att vara ambassadör, jag sa ja med en gång och det var inga tveksamheter. Både det kulturella och humanitära ligger mig nära och om jag kan representera med det jag har då bidrar jag med glädje. Många drabbade med familjer behöver det lilla extra och vi måste hjälpa varandra.

– Jonte och hans minne lever vidare och arbetet är viktigt eftersom organdonation glöms bort i ett högteknologiskt samhälle.

peter-skold

Peter Sköld
Konstnär

Peter Sköld – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Det lilla jag kan hjälpa till med här anser jag kan bli väldigt stort i slutändan. Allting man hjälper till med går ju via hjärtat. Jag älskar verkligen att kunna hjälpa till med min konst, så desto mer nytta den kan göra i de här välgörande sammanhangen, desto bättre.

– Jag lärde känna Tommy och Gunilla när Jonte – för några år sedan – såg en av mina tavlor och pekade att ”den där måste jag ha”. Därefter köpte föräldrarna den till Jonte, som verkligen gillade tavlan. Så mycket att han, när han var sjuk, satt bredvid den och kunde se på tavlan i långa perioder och alltid hitta nya figurer och mönster i den…

– Jag kommer absolut att fortsätta vara ambassadör för Jontefonden i framtiden. Jag vill kunna hjälpa till så mycket det går för andra som har det svårt.

– Den viktigaste delen i fonden är… allting. Att donera organ är verkligen en jätteviktig fråga, och jag vill att det kommer upp mer till ytan. Att få folk att ta ställning till detta ännu mer är viktigt, eftersom att det i många lägen idag blir försent annars. Den dagen jag inte lever längre får ni ta det ni vill från mig. Dagen man dör vet man ändå ingenting.

vicky-von-der-lancken

Vicky von der Lancken
Nöjesproducent och teaterchef

Vicky von der Lancken – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Historien om Jonte har berört mig djupt och jag tycker det är viktigt att föra fram budskapet att så många som möjligt bör anmäla sig till donationsregistret. Jag tycker det är mycket viktigt att se till att människor förstår vikten av att donera organ även om det kanske är svårt att tänka på såna saker. Det kan betyda hela livet för någon.

– Det är en fruktansvärd oro och jag kan inte tänka mig nåt värre när det gäller ett barn. Det begränsar livet nåt enormt för både den drabbade, men även för nära och kära. Familjers ekonomi, skolgången och kontakten med kompisar blir lidande. Barn som i vanliga fall vill hoppa, leka, idrotta kan inte göra det under en väldigt lång tid. Jontefonden ger alla inblandade kontakt med andra i samma situation så man inte behöver känna sig ensam.

– Sen tycker jag också att det är viktigt att den sjuke och alla anhöriga runtomkring kan få tröst och stöd, samt att de någon gång för en stund kan få lite glädje i sin ytterst begränsade tillvaro och känna sig som en ”vanlig” familj. Problematiken kring en transplantation är en stor källa till oro under en väldigt lång tid – både i väntan på ett organ och sen efter själva transplantationen, då risk för avstötning och annat kan inträffa. Jontefonden kan ge just det. Ge något som skänker glädje och sen en stunds distraktion.

linda-vagnelind

Linda Vagnelind
Konstnär

Linda Vagnelind – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Det är verkligen en stor ära att få vara ambassadör och vara med och hjälpa till. Jontefonden gör ett fantastiskt arbete, och fondens syfte är en hjärtefråga som är livsviktig att ha kunskap kring. Många står på kö i väntan på att få organ. Det går inte att föreställa sig oron hos ett drabbat barn, dess syskon och föräldrar i väntan på en organtransplantation.

– I framtiden så kommer jag absolut att fortsätta vara ambassadör för Jontefonden. En enda människa kan – tack vare organdonation – rädda åtta människors liv.

– Det är fint att Jontefonden satsar mycket på att ge de drabbade och syskonen en framtidstro, att få dom att känna hopp och glädje.

Johan-Malm

Johan Malm
Krögare

Johan Malm – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Jag träffade Tommy för första gången när vi hade Tappra Barns dag, som jag också är ambassadör för, inne i Feskekôrka. Då gick intäkterna till Jontefonden och det var också då jag fick upp ögonen för dem och deras arbete.

– Tommys berättelse och Jontefondens arbete berörde mig väldigt starkt så när Tommy frågade om jag ville vara ambassadör var det en självklarhet. Jag blev rörd, stolt och väldigt tacksam för förfrågan.

– Det är en väldigt stark berättelse och de gör ett så fint arbete. Att sätta guldkant på vardagen. Man får inte tappa bort vardagen. Det finns så mycket som man inte kan styra över men det här är så konkret, man hjälper till just där och då. Det är en insats som jag tror många vill hjälpa till att bidra till och är lätt att relatera till och så även för mig. Att man får hjälpa till i stunden. Att sätta lite guldkant på andra människors vardag. Speciellt någon som behöver det.

– Jag var inte organdonator själv innan. Och jag var det inte när jag blev tillfrågad heller. Jag hade gått och lovat mig själv att göra det i många år utan att få det gjort. Det är faktiskt bara några klick ifrån. Men likt förbannat så hade jag inte gjort någonting åt det. Jag signade upp mig på donationsregistret under Jontefondsgalan då en läkare sa till oss: Gör det inte sen, gör det nu! Det tog ju 10 sekunder. Nu gör jag likadant med folk som jag springer på och gäster på restaurangerna. Det är det som behövs, att bara göra det.

Jessica Andersson

Jessica Andersson
Artist

Jessica Andersson – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– För en tid sedan fick jag höra talas om Tommy och vilken eldsjäl han är. Jag blev intresserad av att höra mer och när han då berättade om Jonathan stod det klart för mig hur mycket han brinner för det här. Det blev också en självklarhet att engagera mig och bli ambassadör för Jontefonden.

– Man kommer aldrig helt och hållet att kunna förstå deras situation innan man varit med om det själv. Men man kan känna en stor empati och en vilja att bidra.

– Jontefondens absolut viktigaste arbete är att de ständigt jobbar för att man ska anmäla sig till donationsregistret. För att barn ska få stanna hos sina familjer, och för att familjer ska få ha kvar sina barn. Det känns bra i hjärtat och det är livsviktigt att hjälpa till och bidra för våra barn i Sverige.

Johnie-Berntsson

Johnie Berntsson
Tävlingsseglare
IT-chef Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Johnie Berntsson – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Att stödja Jontefonden känns som en självklarhet då det hjälper barn, som är vår framtid, och deras familjer att få ett bra och friskt liv. Till vardags jobbar jag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och brinner därför lite extra för donationsfrågor.

– Jag och mitt team, Berntsson Sailing, ställer oss bakom #Väntainte och Jontefondens dagliga kamp att inget barn ska behöva vänta på donation. Självklart uppmanar jag och mitt Team alla att ta ställning i donationsfrågan.

anna-ostling

Anna Östling
Tävlingsseglare

Anna Östling – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– När jag fick frågan i samband med Match Cup på Marstrand 2018, kände jag och mitt team direkt att det verkligen var något vi ville stötta. Det blev en fin vecka där många fick upp ögonen för Jontefonden och deras budskap. Eftersom det är många som följer oss känns det bra och viktigt att samarbeta med aktörer där man vill få folk att hjälpa varandra.

– Jontefondens arbete är så viktigt dels för de utsatta men även hur man tar hand om syskonen. Att få se glädje i ögonen på de som har det tufft är en väldigt fin upplevelse.

– Det är viktigt att ta ställning i organdonationsfrågan. Man tar för givet att hjälpen finns när man behöver den, men det är upp till oss alla, att det finns hjälp att få.

tina-nordstrom

Tina Nordström
Mat-Tina

Tina Nordström – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

– Det är viktigt med hjärtefrågor för mig. Jag har lyxen att bli insläppt i dessa rum, att få göra nytta på riktigt. Är ofta nere på barnsjukhuset i Lund, lagar mat med barnen, bakar eller gör världens godaste glassdrinkar. Barnen, syskon och deras föräldrar hänger med mig i köket. Skingrar tankarna lite. Jag älskar att vara där nere.

– Att många vill donera sina organ är det nog inget snack om. Frågan är hur man går ifrån en god tanke till en registrering. Att planera för sin kropp även ”efter”.
Och här tror jag att organisationer som Jontefonden gör ett fantastiskt jobb. Att berätta sin historia. En högst levande sådan som kryper rätt in i vårt innersta ”hjärterum”.

kattis-3283

Kattis Alhström
Journalist

Kattis Ahlström – Varför är du ambassadör för Jontefonden?

-Jag kom först i kontakt med Jontefonden via Tommy. Vi hade jobbat tillsammans tidigare och så hade jag lyssnat på hans gripande sommarprogram.

-Människor blir i många fall rädda och obekväma av att prata om organtransplantation. Jag tror därför att det är viktigt att hitta olika sätt och ingångar för att våga att prata om det, så att det blir mer naturligt att det blir en naturlig del av livet, och att man därigenom kan tänka sig att dela med sig i den mån man kan.

-Jag tror att många tänker att det aldrig kommer drabba en själv. Men att ställas inför den förskräckliga situationen när en anhörig går bort och man inte vet hur hen ställt sig till organdonation är något som kan hända vem som helst- Likaså en situation då någon omkring en blir akut sjuk och behöver ett nytt organ.

Jontefondsgalan
Jag var på förra årets gala och det var helt magiskt. Galan var fantastiskt arrangerad med en fin balans mellan det stora allvaret, och hjärtat och värmen. Galan är ett bra sätt att dels uppmärksamma organtransplantation, och att stötta Jontefonden i deras fortsatta arbete.