FAMILJESTÖD
Vad är familjestöd?
Familjestöd är ett vitt begrepp, men det handlar om allt stöd en familj kan behöva för att orka vara drabbad. På Jontefonden finns två sorters stöd:
Familjenära stöd
Familjenära stöd som styrs av familjens individuella behov, som utgår från vad föräldrar, det drabbade barnet eller syskonet behöver just nu eller vad situationen kräver för stunden. Jontefondens familjestödjare är endast ett samtal bort och kan bistå med konkreta råd, göra snabba insatser som underlättar en tuff vardag eller ett lyssnande öra.
Organiserat stöd
Organiserat stöd utgår från vår lägerverksamhet, våra familjeträffar och aktiviteter på sjukhusen för de som är inlagda eller på kontroll. En viktig del i detta stöd är att skapa nätverk där föräldrar får kontakt med andra föräldrar, där drabbade barn och ungdomar träffar de som har liknande vardag, där syskon möter andra syskon.
Samarbetar med alla Sveriges transplantations sjukhus
Vi på Jontefonden har lång erfarenhet av transplantationsvården i Sverige. Vardagen för transplanterade barn och deras familjer kan vissa gånger vara väldigt svår och förvirrande. Vi på Jontefonden möter familjerna när de har det som värst, vi för samtal och stödjer. Därför har vi en stor erfarenhet kring hur livet ser ut för våra familjer med transplantationsdrabbade barn. Vi har även en stor kunskap om hur livet ser ut för en transplanterad ungdom och vilka frågor de brottas med. Att ha ett tätt samarbete med de avdelningar där transplanterade barn och ungdomar vårdas är väldigt viktigt för oss, tillsammans kan vi utveckla vården att bli ännu bättre.
Unga vuxna mottagningen tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhus
Två gånger per år är vi på plats på unga vuxna-mottagning som hålls på Sahlgrenskas transplantationsavdelning i Göteborg. På mottagningen träffas transplanterade ungdomar från hela Sverige och gör sina årskontroller och andra undersökningar, men det är även ett tillfälle att träffa andra transplanterade ungdomar. Vi på Jontefonden är med på plats för att föra samtal, bjuda på lunch, bjuder in till en föreläsning i något intressant ämne som ungdomarna valt till varje mottagning. Efter mottagningen bjuder vi alltid in alla unga-vuxna till kvällshäng hos oss. Gemenskap minskar känslan av ensamhet.
LÄGER
Våra läger är en del av Jontefondens kärna. Att föra samman transplanterade barn och ge dem ett tryggt rum att skratta och gråta tillsammans är en av våra viktigaste uppgifter. Även syskonens och föräldrarnas läger brukar bli en viktig del av deras läkande. Att möta andra i samma tuffa livssituation är något varken barn, syskon eller föräldrar är bortskämda med och det leder ofta till en gemenskap och vänner för livet.
Familjeläger
Vi samlar familjer i olika regioner i syfte att skapa lokala nätverk där erfarenheter utbyts. Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Pappaläger
På våra pappaläger möter pappor varandra och det är fyra dagar fyllda av aktiviteter som skall ge energi framåt. Det är ett forum för samtal och professionella ledare som leder dessa samtal. Lägret följs sedan upp av två digitala återträffar. Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Mammaläger
På våra mammaläger möter mammor varandra och det är fyra dagar fyllda av aktiviteter som skall ge energi framåt. Det är ett forum för samtal och professionella ledare som leder dessa samtal. Lägret följs sedan upp av två digitala återträffar. Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Ung transplanterad vuxenläger (15-25 år)
Att vara ung transplanterad och vara på väg in i vuxenlivet kommer med många utmaningar. Därför är det viktigt att träffa andra i liknande situationer för att utbyta tankar, funderingar och erfarenheter. Det är dygn som fylls av skratt och glädje varvat med organiserade samtal om livet som transplanterad. Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Syskonläger (14-18 år)
Att vara syskon till en någon som är transplanterad eller väntar på nytt organ innebär många utmaningar och att du ofta får ta ett steg tillbaka. Därför är det viktigt att träffa andra i liknande situationer för att utbyta tankar, funderingar och erfarenheter. Det är dygn som fylls av skratt, glädje och roliga aktiviteter. Samtidigt skapar vi ett nätverk för dessa syskon att luta sig mot i tuffa tider. Jontefonden står för samtliga kostnader inkl. resor.
KOMMANDE LÄGER
Digitala grupper & Träffar
Facebookgrupper
Föräldragrupp - Jfonds stödgrupp för föräldrar till barn som väntar på eller fått nya organ
Det finns en gemensam grupp för alla föräldrar till barn som behöver nya organ. Sök på “Jfonds stödgrupp för föräldrar till barn som väntar på eller fått nya organ” och svara på antagningsfrågorna för att bli insläppt i gruppen.
Ungdomsgrupp - Jfond Young life
Detta är en grupp för alla unga som är transplanterade eller väntar på transplantation, mellan 13-25 år. Sök på “jfond young life” och svara på antagningsfrågorna för att bli insläppt i gruppen.
För föräldrar som mist - Jfond vi som mist stödgrupp
Detta är en grupp för föräldrar som mist sitt barn i väntan på eller efter en transplantation. Sök på “Jfond vi som mist stödgrupp” och svara på antagningsfrågorna för att bli insläppt i gruppen.
Digitalaträffar
Samtalsgrupp för sorg och saknad
Samtalsgrupp för föräldrar som mist ett barn som väntade på eller som var transplanerad. Vi samlas digital en gång i månaden och pratar om sorg och saknad. Vi är inte experter på sorg, men tillsammans kan vi ge varandra stöd och hjälp.
Kompisgrupp för transplanterade barn (10-14 år)
Vi träffas digitalt en gång i månaden och pratar tankar och det som händer i vardagen just nu. Syftet är att träffa kompisar med liknande vardag som du.
Digital Fredagsfika
Varje fredag klockan 11.00 träffas vi digitalt på en fredagsfika. Ingen föranmälan krävs. Vi pratar om det som ligger oss närmast hjärtat just nu, både sorg och glädje. Länk till fikat hittar du varje vecka i en av våra Facebookgrupper.
HUR TAR MAN KONTAKT?
Jontefondens familjestöd samordnas av Linnéa Brohede. Du når Linnéa på 070-7182186 eller via mail linnea@jontefonden.se