Fakta om Jontefonden
Jontefonden är en insamlingsstiftelse som vänder sig till barn och ungdomar som har eller skall transplantera organ, deras syskon och föräldrar. Uppdraget är att öka livskvaliteten genom att sätta guldkant på dessa familjers vardag, Detta sker genom att verka nära familjens situation över tid, ända till de drabbade barnen är 25 år och syskonen är 18 år. Jontefonden följer idag drygt 170 familjer från Korpilombolo i norr till Skurup i söder och har ett nära samarbete med samtliga transplantationsspecialiserade sjukhus/avdelningar i Sverige.
Jontefonden får inga statliga eller kommunala bidrag utan är helt beroende av bidrag från företag, privatpersoner och stiftelser.
Vilka familjer välkomnas till Jontefondsfamiljen?
Jontefonden vänder sig till barn och unga mellan 0-25 år i Sverige som antingen är uppsatta på väntelista inför, eller som har genomgått en organtransplantation. De kan själva ansöka om en egen guldkant från Jontefonden.
Jontefonden värnar särskilt om syskonen som finns vid sidan om den drabbade, tills de fyllt 18 år. De kan själva ansöka om en egen guldkant från Jontefonden.
Föräldrarna har den allra viktigaste rollen för de drabbade barnen och deras syskon. Därför görs insatser som stärker föräldrarna, ger energi och ökar på ‘må bra’-kontot. Det är genom föräldrarna behov identifieras och tillsammans förverkligas insatser. Föräldrar kan inte ansöka om egen guldkant, men de kan ansöka om medverkan i vår lägerverksamhet eller om annat familjenära stöd.
Jontefonden finns även till för familjer som mist sitt barn i väntan på eller efter att ha genomgått transplantation. För föräldrarna finns stödverksamhet tills det avlidna barnet skulle ha fyllt 25 år och syskonen kan ansöka om guldkanter tills de själva är 18 år.