Kattis Ahlström står upp för organtransplantationsfrågan
11 november, 2020
”Människor blir i många fall rädda och obekväma av att prata om det.”
Journalisten och programledaren Kattis Ahlström har tidigare bland annat varit Generalsekreterare för BRIS. Genom att nu gå in i rollen som styrelseledamot för Jontefondens Insamlingsstiftelse vill Kattis Ahlström få fler att våga prata om utmaningarna kring organtransplantation.
Jontefondens Insamlingsstiftelse är en stiftelse för barn och ungdomar som väntar på eller har genomgått en organtransplantation, deras syskon och föräldrar. När Kattis Ahlström nu går in som styrelseledamot för stiftelsen hoppas hon, med hjälp av sin kunskap och sina erfarenheter, kunna bidra till att få fler att prata om utmaningarna kring organtransplantation.
– Jag har varit engagerad i liknande frågor länge. Ingen människa vill känna sig som ett offer. Vissa erfarenheter kan man bara dela med andra, som förstår hur det är. Jontefonden är för mig förknippat med väldigt mycket ljus, där man bland annat ser till att drabbade och deras familjer hämtar kraft i varandra, säger Kattis Ahlström.
Ger livskraft i nuet
Via familjestöd och guldkanter skapar Jontefonden glädje i vardagen för över 160 drabbade familjer runt om i hela landet. Behoven styrs av familjernas individuella behov, som utgår från vad föräldrar, det drabbade barnet eller syskonet behöver just nu eller vad situationen kräver för stunden.
– Jag tror att organtransplantationsfrågan är så oerhört känslig på grund av att många förknippar det med döden. Det gäller nog allt som är förknippat med sjukdom och död, inte minst när det gäller barn. Vi behöver sprida mer kunskap kring vad det handlar om och få fler att ta ställning till frågan. Både för enskilda individer, men också skapa en större förståelse kring vad det innebär för drabbade barn, syskon och deras familjer, säger Kattis.
Jontefonden jobbar även för att synliggöra organtransplantation och hur det är att leva som transplanterad. Organtransplanterade tillhör en av de riskgrupper som just nu riskerar att drabbas extra hårt av coronaviruset.
– Vi behöver öka förståelse kring att en redan utsatt riskgrupp av människor nu drabbas extra under en pandemi. För många är det så oerhört komplicerat, i synnerhet dom som är beroende av vård och som nu kanske inte har möjlighet till det, säger Kattis.