Vad är familjestöd?
Familjestöd är ett vitt begrepp, men det handlar om allt stöd en familj kan behöva för att orka vara drabbad. På Jontefonden finns två sorters stöd.
Familjenära stöd som styrs av familjens individuella behov, som utgår från vad föräldrar, det drabbade barnet eller syskonet behöver just nu eller vad situationen kräver för stunden. Jontefondens familjestödjare är endast ett samtal bort och kan bistå med konkreta råd, göra snabba insatser som underlättar en tuff vardag eller ett lyssnande öra.
Organiserat stöd utgår från vår lägerverksamhet, våra familjeträffar och aktiviteter på sjukhusen för de som är inlagda eller på kontroll. En viktig del i detta stöd är att skapa nätverk där föräldrar får kontakt med andra föräldrar, där drabbade barn och ungdomar träffar de som har liknande vardag, där syskon möter andra syskon.
Läger och aktiviteter
Familjeläger
Vi samlar familjer i olika regioner i syfte att skapa lokala nätverk där erfarenheter utbyts. De bidrar med egen tid, Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Pappaläger
På våra pappaläger möter pappor andra pappor och det är fyra dagar fyllda av aktiviteter som skall ge energi framåt. Det är ett forum för samtal och professionella ledare som leder dessa samtal. Lägret följs sedan upp med en återträff sex månader senare. Då träffas papporna under två dagar för att fördjupa kontakten och följa upp vad som hänt sedan sist. De bidrar med egen tid, Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Mammaläger
På våra mammaläger möter mammor andra mammor och det är fyra dagar fyllda av aktiviteter som skall ge energi framåt. Det är ett forum för samtal och professionella ledare som leder dessa samtal. Lägret följs sedan upp med en återträff sex månader senare. Då träffas mammorna under två dagar för att fördjupa kontakten och följa upp vad som hänt sedan sist. De bidrar med egen tid, Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Ung transplanterad vuxenläger (15-25 år)
Att vara ung transplanterad och vara på väg in i vuxenlivet kommer med många utmaningar. Därför är det viktigt att träffa andra i liknande situationer för att utbyta tankar, funderingar och erfarenheter. Det är dygn som fylls av skratt och glädje varvat med organiserade samtal om livet som transplanterad. Lägren genomförs under tre dygn och följs upp av en återträff sex månader senare. De bidrar med egen tid, Jontefonden står för samtliga omkostnader inkl resor.
Träffar
Jontefonden genomför regelbundet träffar på de olika transplantationssjukhusen i Göteborg, Lund och Stockholm. Syftet är att familjerna får träffa varandra, fika tillsammans och göra något kul. När de är kommuniceras på den gemensamma Facebooksidan som finns för drabbade familjer.
Hur får man kontakt?
Jontefondens familjestöd samordnas av tidigare mamma till Jonathan och Jontefondens generalsekreterare Gunilla Ivarsson. Du når Gunilla på 070-8227968 eller via mail gunilla@jontefonden.se
Facebookgrupper
Jontefonden har flera FB-grupper igång samtidigt och är riktade mot olika grupperingar. Varje lägergrupp har sin egna grupp som används för att meddela status i familjesituationen eller om något behöver ventileras. Dessa grupper är viktiga för att upprätthålla kontakten mellan familjerna.
Det finns en gemensam grupp för alla föräldrar. Den heter “Jfonds stödgrupp för föräldrar till barn som väntar på eller fått nya organ”, till den är alla våra Jontefondsföräldrar välkomna.
Det finns också en grupp för alla unga som är transplanterade eller väntar på transplantation, mellan 13-25 år. Den heter "jfond young life".