Beskyddare

header-07

Beskyddare

Fonden har två beskyddare, en ”gudmor” och en gudfar”. De verkar för Jontefondens ambition och är engagerade i både organdonationsfrågan och i syskonperspektivet samt i barn och ungdomars hälsofrågor. De är stiftelsen Jontefondens faddrar, beskyddare och ambassadörer.

Gudmor Kristina Alsér

Kristina Alsér, vän till familjen. Född 7 november 1956, är företagsledare, entreprenör, styrelseproffs och ämbetsman.

Hon är sedan den 1 oktober 2016 tillbaka i näringslivet efter 9 år som landshövding i Kronobergs län och är idag bland annat ordförande i Tillväxtverket, ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, ledamot i styrelsen för Familjen Kamprads Stiftelse och deras dotterbolag Entreprenörinvest AB. Kristina är sedan 2017 promoverad hedersdoktor vid den tekniska fakulteten på Linnéuniversitetet

kristina

Gudfar Christer Fuglesang

Christer Fuglesang, vän till familjen. Född 18 mars 1957 i Stockholms, docent i partikelfysik, och den första svenska rymdfararen. Han är också författare till  barnböcker.

Christer Fuglesang blev uttagen i ESA-grupp 2 1992 tillsammans med fem andra europeiska astronautkandidater. Klockan 20.47 den 9 december 2006 lokal tid blev han den förste svensken i rymden, efter en lyckad start med rymdfärjan Discovery i Florida. Christer deltog i en andra rymdresa 2009 och har gjort fem rymdpromenader. Han är hedersdoktor vid Umeå universitet och University of Nova Gorica, Slovenien, och ledamot av Kungliga Ingenjörsakademin. Sedan april 2017 är Christer professor på KTH i rymdfart samt jobbar deltid för Saab.

christer